Gps-mottagaren<br></br> som fotograferar

2009-05-08 13:31  
Oregon 550 är en fullfjädrad gps-mottagare med inbyggd kamera.

En ny gps-mottagare har en inbyggd kamera för den som vill föreviga sina utflykter med bilder.

Många nya kameror har en inbyggd gps-mottagare. Men den är främst till för enklare navigering och geo-taggning. Alltså den metod som automatiskt noterar på vilken geografisk plats bilden är tagen.

I Garmins nya Oregon 500 har man vänt på steken. I den är det gps-mottagaren som är proffsig och kameran mer ett komplement.

Men man slipper att bära med sig två apparater om man nöjer sig med en 3,2 megapixelkamera med autofokus och enbart digital zoom.

Vid sidan av gps-funktionen och fotomöjligheten har Oregon 500 en inbyggd barometer. Då den kan visa barometerförändringar över tiden kan den användas för enklare väderprognoser. Barometern fungerar även som höjdmätare som kan komplettera höjdangivelsen via gps.

Dessutom finns en elektronisk kompass som kan användas även när gps-mottagaren inte hålls i horisontelläge.

Det vattentäta höljet och en 3-tums bildskärm som kan avläsas i solljus gör att Oregon 500 passar väl för friluftsliv som kajakpaddling.

För att komplettera det inbyggda minnet på 850 MB finns en läsare av minneskort av typ MicroSD.

Via den eller usb kan olika kartor ladas in och data skickas till och från en dator.

Priset för den nya kamera-gps:en är 3 900 kronor. Då medföljer en världskarta. För ytterligare 800 kronor får man en version med en förinstallerad topografisk USA-karta. Den modellen heter Oregon 550t.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer