Göteborgs nya linbana – här är vinnaren

2018-02-08 17:40  

Tävlingen om hur Göteborgs nya stadslinbana kan komma att utformas är avgjord.

Lagom till Göteborgs 400-årsjubileum år 2021 kan en linbana förbinda Järntorget och Wieselgrensplatsen. Resan görs alltså över Göta älv.

En arkitekttävling har genomförts och juryn har nu utsett det vinnande förslaget.

– New Beacons är det förslag som mest övertygande förenar arkitektonisk kvalitet och funktionella krav. Poesi och lekfullhet kombineras med flexibilitet och utvecklingsbarhet, säger Lena Dübeck, tävlingsjuryns ordförande och enhetschef på Göteborgs stads trafikkontor.

Förslaget är ritat av UN Studio och Kjellgren Kaminsky Architecture, i samarbete med Knippers & Helbig Berlin, Licht&Soehne. Det innehåller fyra stationsbyggnader och sex torn på upp till 100 meter.

Fem arkitekt- och ingenjörsteam bjöds in till tävlingen, fyra skickade in förslag. Se övriga förslag här.

Ännu är det dock inte att linbanan kommer att utformas så som det vinnande förslaget. Genomförandestudien väntas bli klar sommaren 2019. Detaljplanearbetet pågår också. Slutligt investeringsbeslutet förväntas sommaren 2019.

Johan Kristensson

Mer om: Linbana

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer