Gör egna Street View-filmer

2013-01-30 13:19  
Fotografen Jeffrey Martin har konstruerat en panoramakamera som filmar i 360 graders vy. Foto: Sphericam

En ny kamera erbjuder automatisk filmning i 360 graders panoramavy som kan strömmas i realtid via nätet.

Den kända amerikanska fotografen Jeffrey Martin som grundat sajten 360Cities och presenterat gigantiska panoramabilder över exempelvis London och Prag har nu lanserat en videokamera för 360-graders filmning. Då kan man på egen hand ta liknande bilder som finns i Googles gatuvy.

Kameran som heter Sphericam är ihopbyggd av fyra separata videokameror som filmar genom varsin fisheyelins på 170 grader. Filmerna sätts sedan samman automatiskt till en video på 1 280 x 1 024 bildpunkter som kan strömmas via wifi eller sparas på ett minneskort.

Kameraenheten är ihopbyggd med en monitor som bland annat har en gps för lokalisering av panoramafilmerna.

Sphericam har delvis finansierats via Kickstarter där Jeffrey Martin snabbt fick in pengarna som behövs för att sätta kameran i produktion.

De första kamerorna som nu kan förbeställas beräknas kunna levereras i mars.

Den billigaste modellen som i USA kostar motsvarande 6 300 kronor levereras utan wifi eller möjlighet till strömning via LAN. Vill man ha de funktionerna blir priset 9 600 kronor. För ytterligare 3 000 kronor får man bland annat ett ryggfäste för den som vill filma under cykelturen, promenaden eller klätterturen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer