Goprokamera direktsänder tv

2015-04-15 15:26  
Tv-sändarna för Gopros kameror vänder sig främst till proffs och tv-bolag. Foto: Gopro

Sportkameran Gopro har nu fått en professionell tv-sändare som tillbehör.

Gopro lanserade till en början sina produkter som sportkameror för konsumentmarknaden. Men idag används de lika mycket av professionella film- och tv-bolag som ett billigt komplement till vanliga proffskameror. Speciellt vid krävande filmningar under svåra förhållanden som bergsbestigningar, flyguppvisningar och racerlopp.

Kamerorna anses vara så användbara och bra att de 2014 blev belönade med den amerikanska tv-branschens utmärkelse Emmy i klassen Technology and Engineering.

Vanligast är att videorna från Gopro-kamerorna används i efterproduktion där de lagrade sekvenserna klipps ihop med övrig film.

Men nu har Gopro lanserat en professionell tv-sändare för kameran som finns i två olika modeller. Herocast kopplas till kameran via kabel och Herocast Bacpac fästs direkt på kameran som ett bakstycke.

Då kan kamerorna av modell Hero3+ och Hero4 användas för direktsändningar av exempelvis idrottsevenemang eller konserter.

Sändarna är utvecklade tillsammans med företaget Vislink som hävdar att de nya tv-sändarna som väger 130 gram är de minsta och lättaste som finns på marknaden.

Videoformatet är H.264 och sändningsstandarden DVB-T som bland annat är EU-standard för marksänd digital-tv i frekvenser mellan 1,95 och 2,7 Ghz.

Räckvidden för Gopros nya sändare är upp till 1 000 meter och för mottagningen kan valfri mottagare som följer standarden DVB-T användas.

När sändarna som drar 4,1 W körs på batteri räcker en uppladdning i ungefär 40 minuter beroende av omgivningens temperatur och andra faktorer.

Då de nya sändarna i de flesta fall kräver licens och har ett tämligen högt pris är målgruppen främst film-, tv-bolag och andra professionella användare.

I USA har de två sändaremodellerna fått samma pris och kostar motsvarande 65 000 kronor styck.

Jan Melin

Mer om: Sportkamera TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer