Gopro anklagas för plagiat

2015-11-04 13:24  
Visst är kamerorna mycket lika. Men om det handlar om patentintrång ska nu avgöras i en amerikansk domstol. Foto: GoPro & C&A Marketing

Tiilverkaren av kameran Polaroid Cube har stämt Gopro för patentintrång.

C&A Marketing som tillverkar sportkameran Polaroid Cube anser att Gopro Session är ett plagiat och har därför stämt Gopro.

Kravet är att tillverkningen av Session stoppas och att Gopro betalar en ospecificerad summa pengar som inkluderar all förtjänst som företaget gjort på sin kamera, skriver Wall Street Journal.

Kamerorna har båda en kubform med rundade hörn, ett objektiv på framsidan och stora kontrollknappar på ovansidan men Session är aningen större och kostar i Sverige 3 150 kronor medan priset för Cube är 1 300 kronor. Session har dessutom högre upplösning och bildfrekvens och har enligt Wall Street Journals bedömning generellt fått bättre testbetyg.

Nu ska den amerikanska domstolen ta ställning till om Gopro inkräktat på patentet för Cube vars patentkrav beskrivs med de tolv orden "The ornamental design for a cubic action camera, as shown and descibed" vilket kompletterats med tolv bilder.

Patentansökan lämnades in i januari 2014 och godkändes i maj 2015, men den innehåller inga uppgifter om kamerans storlek.

Gopro säger sig ha flera EU-patent för kameran och ett USA-patent för kamerans plasthölje som godkändes i mars 2015.

Enligt Gopro visar det att företaget arbetade med Session långt innan konkurrenten ansökte om sitt patent, skriver Wall Street Journal.

Gopro inväntar även ett godkännande av patentet för Session som lämnades in 2014.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer