Googles moderbolag börjar med drönarleveranser i Australien

2019-04-10 14:15  

18 månader av testande och finjusteringar är över. Nu släpper Alphabet loss en liten flygflotta med leveransdrönare i Australien.

Ett av forskningsprojekten som Alphabet, Googles moderbolag, driver är Project Wings. Målet med projektet är att hitta nya sätt att leverera varor på. För att lyckas med detta har bolaget utvecklat en ny typ av drönare som är specialanpassad för varuleveranser.

Läs mer: Autonoma drönaren lyfter tungt och flyger högt

Drönaren kan flyga i hastigheter upp till 120 km/h, och använder maskininlärning för att hitta en säker och passande leveransplats i närheten av folks hem. Det gör det möjligt för drönaren att kunna landa utan att riskera att krocka med träd, elledningar och andra byggnader.

Project Wings har jobbat med sin drönare sedan 2014. Under de senaste 18 månaderna har tekniken testats i sydöstra Australien. Där har drönarna genomfört över 3 000 leveranser av läkemedel, burritos och annan mat till hushåll i Fernleigh Park, Royalla och Bonython.

Kan beställa drönarleverans - via mobilen

Nu har Australiens myndighet för civilflyg godkänt användningen av Alphabets leveransdrönare. Det gör att leveranstjänsten nu kan lanseras fullt ut i Canberra-förorterna Crace, Palmerston och Franklin.

Läs mer: Airbus först i världen med shore-to-ship drönare

Via en mobilapp kan Wingskunder köpa varor som kaffe, livsmedel och medicin, som sedan levereras till hem till köparna ”inom av några minuter”. Eftersom Wings inte producerar några egna varor samarbetar Alphabeth med ett fåtal lokala företag i Canberraområdet.

Finland står på tur för Alpabets drönare

Efter lanseringen i Australien tar Project Wings nu sikte på Europa, där en liknande drönartjänst ska lanseras i Finland under våren. Alphabet är självklart inte ensamt om att experimentera med leveranser av denna typ. I början av 2017 blev Dpd Grouo först i världen med regelbundna drönarleveranser. Och i USA har UPS nyligen börjat leverera medicin med drönare mellan avdelningar på ett sjukhus i delstaten North Carolina.

Läs mer: Autonom drönare från Flypulse till elbolag

Även Amazon driver ett likande projekt, döpt till ”Prime Air. Målet att använda drönare för att kunna leverera varor till näthandelskunder inom 30 minuter efter att köpet har gjorts på nätet.

Kalle Wiklund

Mer om: Alphabet Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer