Googles GPS-navigator <br/>öppnad för Sverige

2011-08-10 14:43  
Google Maps Navigation för mobiler kan visa omgivningarna som vanliga kartor, 3d-kartor, satellitbilder och i gatuvy.

Googles GPS-baserade navigationstjänst för mobiler fungerar nu även i Sverige. Men bara i lurar som kör Android.

Google Maps Navigation är en gratis tjänst och mobilapp som direkt konkurrerar med GPS-mottagare från exempelvis Garmin och Tomtom.

Den lanserades redan 2009, men då bara i USA. Sedan dess har tjänsten dykt upp i ett tiotal andra länder och introduceras idag i Norge och Sverige för mobiler som kör Android 1.6 eller nyare versioner.

Via mobilens internetuppkoppling laddas de kartor som behövs kontinuerligt in i mobilen. Vid sidan av kartvyn kan man även använda Googles satellitbilder och även gatuvyn där den finns tillgänglig.

Liksom konkurrerande dedikerade GPS-navigatorer använder även Google röstbaserade vägbeskrivningar som komplement till kartorna. Dessutom finns trafikinformation tillgänglig där den aktuella framkomligheten på de stora vägarna visas. Den utnyttjas även automatiskt när appen beräknar och föreslår snabbaste eller närmaste väg till resmålet.

Via olika så kallade ”lager” kan kartorna visa var det finns exempelvis restauranger, tankningsställen och parkeringsplatser läng vägen.

Då kartinformationen laddas ner till mobilen via internet krävs en aktiv internetuppkoppling. Men tjänsten dör inte helt om mobilen tappar nätkontakt. Kartorna över de områden som ligger i närheten av aktuell plats lagras successivt i mobilen och kan visas även när mobilen tillfälligt tappar kontakten med internet.

Google planerar att lansera sitt navigationshjälpmedel även för andra mobilplattformar än Android. Men när dessa dyker upp vill företaget inte avslöja.

Jan Melin

Mer om: Tomtom Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer