Googledirektör föll genom ljudvallen

2014-10-27 11:04  
I en specialgjord rymddräkt hoppade Alan Eustace från höjden 41 419 meter och landade med fallskärm. Foto: All Over Press

Alan Eustace som är vice vd på Google har satt världsrekord i fritt fall från hög höjd.

41 kilometer ovanför marken kopplade Alan Eustace sig loss från en heliumballong och föll mot jorden. Med det slog han världsrekord i fritt fall från hög höjd och överträffade det tidigare rekordet med 2 374 meter. Det hoppet gjordes av Felix Baumgartner 14 oktober 2012 under stor mediabevakning och direktsändning via webben.

Men Alan Eustace som är vice vd för Googles söktjänst gjorde sitt rekordhopp i det fördolda utan något pr-maskineri, skriver New York Times som först efter hoppet kunde rapportera om det lyckade projektet som förberetts sedan 2011.

När Felix Baumgartner dök ner mot jorden blev han den första människan som föll fritt genom ljudvallen. Det gjorde även Alan Eustace och ljudbangen hördes nere på jorden men inte av Alan Eustace själv som föll med som mest 1 322 km/h.

Baumgartner och Eustace valde två olika lösningar för att stiga upp till stratosfären. Baumgartnetr satt i en kapsel som han hoppade ifrån medan Eustace hängde fritt under ballongen i en specialgjord rymddräkt som kopplades loss med en liten sprängladdning.

Hela flygturen tog drygt två timmar varav det fria fallet och landningen med fallskärm tog omkring 15 minuter.

Jan Melin

Mer om: Fallskärmshopp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer