Google vill koppla upp hela jorden

2013-06-17 13:12  
Ballongernas position regleras genom att flytta dem mellan olika atmosfärsskikt där vindens hastighet och riktning är olika. Kommunikationen sköts via små radiostationer på marken. Foto: Google

Med 1800-talsteknik testar Googgle att öppna internet för alla människor i hela världen.

Google testar nu om det är möjligt att förse i stort sett alla människor i världen med internet via högtflygande ballonger.

Tanken är att bygga en ring av ballonger som cirklar runt jorden i stratosfären ungefär dubbelt så högt upp som de flesta plan flyger.

Enligt Googles officiella blog skulle hastigheten på förbindelsen bli ungefär den samma som 3G-näten för mobiltelefoni ger.

Vid sidan av att erbjuda en billig uppkoppling för dem som idag inte kan ansluta till internet kan ballongerna användas vid naturkatastrofer där de normala telekommunikationerna slagits ut.

Ett av många problem som måste lösas är hur ballongerna ska styras när de seglar fram fritt med vinden.

Googles förslag är att med hjälp av vindarna och solkraft flytta ballongerna upp och ner till önskade vindhastigheter och vindriktningar.

"Med avancerade algoritmer och stor datorkraft ska vi kunna placera varje ballong på den plats vi vill ha den", skriver Google i sin blogg.

De första försöken i projektet som döpts till Loon görs nu i Nya Zeeland. Där har Google sänt upp 30 ballonger som ska kommunicera med 50 testare på jorden. Senare ska liknande försök göras i andra länder på samma breddgrad som Nya Zeeland.

"Någon gång i framtiden hoppas vi att man ska kunna koppla upp sin mobil till ballongerna via sin vanliga operatör och med det få internet på platser som idag saknar anslutning."

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/mcw6j-QWGMo?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Google Ballonger

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer