Google testar supersnabbt trådlöst

2014-10-16 09:46  
Google rullar nu ut fibernät i amerikanska städer som ger bredbandig internetuppkoppling till hushåll. Foto: Google & All Over Press

Google vill bygga ett testnät som kan ge trådlöst internet till hushåll med flera gigabit per sekund.

I en ansökan till den amerikanska myndigheten Federal Communications Comission, FCC, har Google sökt tillstånd för att testa supersnabb trådlös internetanslutning.

Företaget vill bland annat använda millimetervåglängder i frekvensbanden 71-76 GHz och 81-86 GHz, skriver Reuters.

Det kan ge överföringshastigheter på flera gigabit/s. Men bara på korta avstånd och med fri sikt mellan sändare och mottagare.

Experter som talat med Reuters gissar att det kan handla om en utvidgning av projektet Google Fiber som erbjuder bredbandsuppkoppling via fiber till hushåll i några amerikanska städer.

Ett scenario kan vara att placera gigabitstationerna på hustak och skapa ett alternativ till nedgrävda fibernät. De skulle kunna användas för att såväl skyffla data i en stad som för att ge trådlös trafik direkt till hushåll, skriver Reuters.

I ansökan till FCC framgår att den test som Google vill göra på tre platser omkring San Francisco handlar om smalbandig överföring. Det kan tyda på att Google i första skedet inte ska överföra data utan mäta signalernas utbredning över olika avstånd och i varierande typer av terräng.

- Om det fungerar har Google potentiellt ett mycket innovativt nästa generations distributionssytem, säger bredbandsexperten Harold Feld vid Public Knowledge till Reuters.

Andra experter säger att testerna, som Google inte vill kommentera, kan vara grundläggande forskning som inte alls leder till nya produkter eller tjänster, skriver Reuters.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer