Google stäms – påstås lura användare om platsdata

2022-01-25 11:46  

Tre delstater i USA vill dra sökjätten inför rätta. I stämningen anklagas Google för att fortsätta samla in platsdata – även när användarna stängt av funktionen.

Google vet var du har varit – och använder bland annat den informationen till att skräddarsy vilka annonser som visas utifrån din ungefärliga plats.

Google dras inför skranket

Nu har åklagare från delstaterna Texas, Washington, Indiana och District of Columbia i USA lämnat in stämningsansökningar mot Google, där man anklagar sökjätten för ”vilseledande” insamling av användarnas platshistorik.

Läs mer: Så surfar du mer anonymt på nätet (hejdå Chrome?)

Enligt stämningarna har Google byggt ett system som fortsätter att samla in information om hur mobilanvändare rör sig – även när användarna aktivt har valt att stänga av funktionen platshistorik.

”Sanningen är att Google, till skillnad från vad som uppges, fortsätter att övervaka sina kunder systematiskt, samt profitera på användardata”, säger Washington D. C:s justitieminister Karl Racine i ett uttalande, och tillägger att man har granskat Google sedan AP:s avslöjande kring hur sökjätten hanterar platsdata.

Samlar in data på alla enheter

Platshistorik hos Google är inte påslagen per automatik, men när användarna öppnar exempelvis Google Maps för första gången ställs frågan om man vill aktivera insamlingen.

Läs mer: Att använda Google Analytics kan bryta mot GDPR

Vad som kan vara svårt att förstå är att ett ”ja” innebär att Platshistorik startas för hela det inloggade Google-kontot – samt alla mobiler eller surfplattor som är kopplade till det.

Karl Racine och de andra delstatsåklagarna hävdar att Google medvetet använder sig av ett vilseledande gränssnittsdesign – en metod kallad ”dark patterns” – för att göra det svårare för användare att skydda sin data. 

Sökjätten: "Ger användarna kontroll"

Google, å sin sida, nekar till anklagelserna, och uppger att delstatsåklagarna baserar sina anklagelser på ”utdaterade påståenden” om hur platsdata samlas in.

Läs mer: Ta bort dig från nätet – så minskar du dina spår på internet

Sökjätten säger också att man har gjort det lättare för användare att hitta och justera inställningarna för platsdata i sina konton.

”Vi har alltid byggt in integritetsskyddande funktioner i våra produkter, samt ger användarna kontroll över exempelvis sin platsdata”, skriver en representant från Google till sajten Cnet.

Så stänger du av platshistorik

Vill du stoppa Google från att spåra din position? I den här guiden förklarar Ny Tekniks Simon Campanello hur man hindrar sökjättens kartläggning genom att stänga av platstjänster.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer