Google öppnar bokhandel

2009-10-16 12:54  

Nästa år öppnar Google Editions, sökjättens butik för e-böcker. Genom den ska Google sälja sina digitaliserade böcker. Men den process mot företaget som upphovsrättsinnehavarna drog i gång är ännu inte klar.

Google Editions ska starta någon gång under första halvåret 2010. Omkring en halv miljon böcker blir tillgängliga. De ska säljas via Googles egen webbutik, men också via Amazon och andra partner.

Formatet blir något som kan läsas på alla tänkbara plattformar, inte bara med särskilda program.

När Google tillkännagav nyheten på bokmässan i Frankfurt avfärdade företaget alla rykten om att Google skulle tillverka en egen läsare för e-böcker. Amazons läsare Kindle och dess konkurrenter får vara i fred.

Intäkterna kommer att delas mellan Google, upphovsrättsinnehavarna och de nätbutiker som går med i programmet.

En halv miljon böcker är en försiktig start för Google. Inom sitt projekt Google Books har företaget digitaliserat tio miljoner titlar, de flesta av dem sådana som inte längre finns i tryck men som fortfarande omfattas av upphovsrätt.

Detta har lett till en serie stämningar mot förlaget från både författare och förläggare. Processen har förlängts eftersom rätten begärt in ytterligare kommentarer från berörda. Förhandlingen om förlikning återupptas den nionde november.

Google är säkert på att få genom sin ståndpunkt, men startar också Google Editions med titlar som förmodligen är säkra kort ur upphovsrättssynpunkt.

Niklas Dahlin

Mer om: Google Böcker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer