Google köper kvantdator

2013-05-28 14:07  
För att dämpa rörelseenergin i de molekyler som kvantdatorn använder för beräkningarna är den nedkyld till 0,02 grader över absoluta nollpunkten som är -273,15 grader på Celsiusskalan. Foto: D-Wave

Google ska öppna ett forskningslabb för att experimentera med kvantdatorer. Forskare från hela världen bjuds in för att deltaga.

I höst öppnas Quantum Artificial Intelligence Lab i närheten av Googles högkvarter i USA. Där ska inledningsvis forskare från Google, Nasa och företaget Universities Space Research Association, USRA, studera hur kvantdatorer kan användas för att exempelvis bygga nya sökalgoritmer och leta efter jordliknande planeter i universum. Men även externa forskare från hela världen ska senare bjudas in att bedriva studier, skriver Google i sin forskningsblogg.

Kvantdatorn som ska användas kommer från det kanadensiska företaget D-Wave Systems som hävdar att de är först med att erbjuda en kommersiellt tillgänglig kvantdator.

Den heter D-Wave Two och kostar omkring motsvarande 65 miljoner kronor där Google och USRA står för finansieringen.

I en vanlig dator används digitala bitar som antingen kan vara 1 eller 0. Motsvarigheten i en kvantdator kallas qubit som vid sidan av att visa 1 eller 0 även kan kan anta värdena 1 och 0 samtidigt. Det gör, mycket förenklat, att en kvantdator kan utföra ett stort antal operationer parallellt.

I en test där oberoende forskare undersökte D-Waves kvantdator var den för vissa typer av beräkningar 3 600 gånger snabbare än traditionella superdatorer, skriver New York Times.

Enligt företagets egna tester är resultaten ännu bättre.

- Ju svårare en beräkning är desto bättre prestanda. För de flesta problem är den 11 000 gånger snabbare men för de mest komplexa problemen är den 50 000 gånger snabbare, säger affärsutvecklingschefen Colin Williams från D-Wave till New York Times.

Datorn som ska levereras till Googles forskningscenter arbetar med 512 qubits. Enligt Technology Review räcker det mer än väl till för att på ett ögonblick utföra fler beräkningar än det finns atomer i hela universum.

En stor utmaning är att skapa de algoritmer som krävs för att kunna utnyttja kvantdatorns enorma potential. Det är bland annat detta forskarna vid Quantum Artificial Intelligence Lab ska sysselsätta sig med.

"Vi har redan utvecklat några algoritmer för maskininlärning", skriver Google i sin blogg.

"Kan vi föra dessa idéer från teori till praktik och hitta konkreta lösningar med kvantdatorer? Att besvara den frågan är syftet med det nya labbet."

Redan nu har forskarna konstaterat att bästa resultat fås när klassisk databehandling blandas med kvantbearbetning.

Tidigare har Lockheed Martin köpt en kvantdator från det kanadensiska företaget. Den ska nu uppgraderas från experimentdator till kommersiell drift och bland annat användas för design av jetmotorer och beräkningar av tillförlitligheten i satellitsystem, skriver New York Times.

(Texten korrigerad angående qubit 30 maj 2013)

Jan Melin

Mer om: Kvantdator Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer