Google hyllar svensk uppfinnare

2012-04-24 09:50  

Googles webbplats har idag försetts med ett stort blixtlås. En hyllning till den svenska uppfinnaren Gideon Sundbäck.

Nu har Google skojat till det igen. Den som öppnar söktjänstens internationella webbplats möts av ett blixtlås. Med ett musklick säras dragkedjan och visar automatiskt sökträffarna för ”Gideon Sundback”. Det är alltså en hyllning av den svenska uppfinnaren av det moderna blixtlåset som föddes just denna dag 24 april för 132 år sedan.

Gideon Sundbäck utvandrade till USA 1905. Efter några började han jobba för Universal Fastener Company där han utvecklade föregångarna till det blixtlås som han fick patent på 1917.

Förra året öppnades en utställning på webben och Londons Science Museum som hyllar de ofta bortglömda uppfinnare som gav oss vardagliga nyttigheter som just blixtlåset, klädnypan och tumstocken.

Av de 36 uppfinningar som presenterades valde Ny Teknik ut tolv och ordnade en webbomröstning med frågan ”Vilken uppfinning är smartast?”.

Blixtlåset vann överlägset och fick 72 procent av de totalt drygt 2 600 rösterna. På andra och tredje plats hamnade säkerhetsstickan och buntbandet som fick åtta respektive sex procent av rösterna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer