Google hjälper Nasa odla växter på månen

2013-12-04 09:58  
Med månlandaren Moon Express ska ett litet växthus placeras på månen 2015. Foto: Nasa

Nasa planerar att skicka ett växthus till månen för att undersöka hur olika plantor klarar sig där.

2015 ska Moon Express lyfta mot månen i förhoppning om att vinna Google Lunar X Price. Ombord på rymdfarkosten ska det finnas ett litet växthus som ska placeras på månen. När det är på plats bevattnas drygt hundra frön från basilka, kålrot och backtrav. Under en dryg vecka ska de gro under övervakning av kameror som sänder bilder till jorden. Där finns en kopia av växthuset på månen och forskare ska då kunna jämföra odlingen på månen med den på jorden, skriver Nasa i ett pressmeddelande.

Syftet är att bland annat granska hur månens gravitation och den kosmiska strålningen påverkar plantornas tillväxt och utveckling. Det ska ligga till grund för vidare studier av om det i en framtid är möjligt att odla växter i större skala för att ge föda till människor som besöker månen under lång tid.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer