Google hittar<br></br>likartade bilder

2009-04-22 14:48  

En ny söktjänst från Google letar efter bilder som liknar varandra. Likheten kan vara såväl form som färg och typ av bild.

Google har presenterat en ny tjänst för bildsökning som döpts till ”Similar Images”. Den finns tillgänglig i ”Google Labs” där nya funktioner och tjänster kan testas innan de lanseras officiellt eller läggs ner. Allt beroende av hur de tas emot av användarna och hur de fungerar.

Som namnet på den nya tjänsten antyder handlar det om att söka efter bilder som liknar varandra.

I en sökruta skriver man in vad man letar efter. Exempelvis en buss.

Resultatet av sökningen blir en lång rad bussbilder. I nästa steg kan sökningen förfinas genom exempelvis bildstorlek färgval eller om det ska vara en nyhetsbild, ett foto eller en teckning.

Om man vill ha en bild av en gul buss av en viss typ som är tagen från höger snett framifrån letar man upp en sådan bild och klickar på länken ”Similar Images”.

Då dyker en lång rad liknande bilder upp. Förhoppningsvis en sådan man letar efter.

Det är i det här steget den nya tjänsten har sin styrka. I andra söktjänster kan det vara ganska svårt att snabbt hitta ”gul buss med utdragen front som är fotograferad från höger snett framifrån".

Ny Teknik letade även upp bilder av en palm med ett visst utseende och en närbild på en tiger.

Liknande tigerbilder var ganska lätta att hitta med andra söktjänster. Men bilder av palmer som ska se ut på ett visst sätt var det mycket svårare att hitta i exempelvis Googles vanliga söktjänst för bilder.

Google har ännu inte lämnat någon detaljerad information om sin nya tjänst. Men enligt SF Gate används en kombination av automatisk bildigenkänning, metadata och de taggar som är kopplade till de flera hundra miljoner bilder som finns registrerade i Googles databaser.

En konkurrent till Similar Images är Microsofts Live Search. Den har lite annorlunda funktioner för bildsökningen men ingen som letar upp just ”liknande bilder”.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer