Google har öppnat <br/>en sökbar musiktjänst

2010-10-27 12:42  
Sökresultat och spelare för musiken.

En ny tjänst från Google erbjuder sökning av musik som sedan kan avlyssnas strömmande.

Enligt uppgifter från bland andra Reuters planerar Google att öppna en musiktjänst i slutet av året. Den ska erbjuda både lyssning och nedladdning av musik.

Det kan bli en stor konkurrent till både Apples Itunes Store och svenska Spotify.

Som en försmak till vad som kan komma har Google nu lanserat en testversion av en tjänst för sökning och lyssning av strömmande musik. Den kan provas av alla men vänder sig främst till en indisk publik. Alla låtar som erbjuds är nämligen så kallad Bollywoodmusik. Alltså musik som främst är hämtad från indiska spelfilmer.

Det officiella namnet på musiktjänsten är också ”Google Music India Labs” vilket betyder att tjänsten finns på Googles indiska domän och att den kommer från ”Google Labs”. Alltså en produkt som är en test och som kan försvinna eller permanentas från en dag till en annan.

Den nya musiktjänsten som är åtkomlig från alla länder erbjuder sökning på artist, låt och album. Resultatet av sökningen presenteras av Google. Men när man ska lyssna på musiken öppnas ett nytt fönster dit musiken strömmas från servrar hos de tre indiska musikföretag som Google samarbetar med.

Att tjänsten är på försöksstadiet märks tydligt. Den har inga finesser som exempelvis spellistor, så låtarna kan inte köas. De får väljas en och en efter varandra.

Vissa av låtarna som strömmas kan även laddas ner. Men det får man ingen information om i resultatlistorna från sökningen. Vill man kolla om nedladdning är möjlig får man gå till de indiska sajterna som levererar musiken och leta där.

Google har tidigare lanserat en liknande tjänst som både erbjuder lyssning och nedladdning. Men den är bara öppen för de som befinner sig i Kina.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer