Google ger dig din<br></br> egen mikroblogg

2009-03-16 10:34  

Googles utmanare till den snabbväxande mikrobloggtjänsten Twitter finns nu som öppen källkod - Jaiku Engine. Det innebär att vem som helst kan starta sin egen Twitter-variant.

2007 köpte Google den finska mikrobloggtjänsten Jaiku. I september i år meddelade söktjätten att utvecklingen av Jaiku läggs ner, åtminstone i sin nuvarande form.

I fredags tog Google sin hand från Jaiku, samtidigt som källkoden lades ut som öppen källkod. Tjänsten jaiku.com lever dock vidare, nu flyttad till Googles hosting-tjänst App Engine.

I samband med förändringarna försvann flera av funktionerna från Jaiku, bland annat slutade mobilversionen att fungera. För många av dem planeras det dock en comeback.

Dessutom är ambitionen att Jaiku Engine ska öppnas upp för att kunna skicka och ta emot mikroblogginlägg som skrivs på andra tjänster också.

Den mest kända mikrobloggtjänsten är Twitter. Tjänsten är ett socialt nätverk som låter användare publicera korta inlägg,tweet, till exempel om vad de gör eller tänker på för tillfället. En användares inlägg kan läsas av personer som valt att följa just den användaren.

Anders Thoresson

Mer om: Google Twitter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer