Google fann Rubiks kubs magiska siffra

2010-08-10 11:31  
Foto: cube20.org

Googles datorer har räknat ut hur många vridningar som mest behövs för att lösa Rubiks kub.

Rubiks kub kan grupperas på ofantligt många sätt. Närmare bestämt 43 252 003 274 489 856 000 stycken.

Ända sedan den dök upp för 36 år sedan har matematiker försökt att räkna ut hur många vridningar som maximalt behövs för att få alla färgplattor på rätt plats.

Nu hävdar ett forskarlag som består av matematiker, ingenjörer och programmerare från USA och Tyskland att de lyckats hitta kubens magiska siffra.

Oavsett hur de färgade kuberna är grupperade krävs aldrig mer än 20 vridningar för en lösning.

Men forskarna har inte hittat något strikt matematiskt bevis för detta. Istället har de använt en kombination av ”matematiska trick och noggrann programmering” för att visa att maximalt 20 vridningar är tillräckligt, skriver forskarna på sin webbplats.

För att köra sina beräkningar fick de låna datorkapacitet av Google. Men då företaget inte avslöjar något om sin datorkapacitet vet inte ens forskarna vilka datorer som användes eller deras prestanda.

Men för en modern pc skulle det tagit omkring 35 år att göra beräkningarna, enligt forskarnas webbplats.

Av de positioner som kuben kan ha är det omkring 300 000 000 som är så komplicerade att de kräver 20 vridningar.

Att det funnits positioner som kräver 20 vridningar har varit känt i 15 år. Men nu hävdar alltså forskarna att de bevisat att det aldrig behövs fler hur kuben än ser ut när den ska vridas rätt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer