Google Earth för <br/>människokroppen

2011-01-10 12:35  

Med en webbtjänst som påminner om Google Earth kan nu människan granskas i detalj. Zooma in, vrid och vänd på kroppens alla delar.

Med Google Earth är det jordklotet som utforskas. Med Street View kan man spionera på sina grannars hus. Nu tar Google ett ännu djupare kliv och öppnar människokroppen för detaljstudier. Det är en ny webbtjänst som heter Google Body. Gränssnittet påminner om Google Earth och navigeringen görs på liknande sätt som när jordklotet utforskas.

Men istället för en jordglob är det en människa som ska undersökas. När tjänsten öppnas är det en kvinna som dyker upp. Bredvid henne finns olika reglage som styr vilka skikt av kroppen som ska visas. Exempelvis skelettet, musklerna, blodomloppet eller nervsystemet.

Betraktningsvinkel väljer man själv genom att vrida och snurra på kroppen med musen eller reglagen på bildskärmen. Med ”labels on” kan man även få det engelska namnet på de olika kroppsdelarna presenterat. Då det handlar om en tjänst från Google finns självklart en sökfunktion. Skriv in namnet på det som söks så zoomas organet in.

Google Body är vid premiären en betatjänst i Google Labs där företaget testar nya tjänster innan de blir officiella, eller läggs ner.

Än så länge har Google inte presenterat så mycket information om sin nya tjänst. Men enligt The Independent är kroppsutforskaren bland annat tänkt som ett hjälpmedel för läkare och medicinstudenter.

Ett exempel på användning är läkare som vid ett möte eller på distans kan förklara resultatet av en undersökning eller förbereda patienten för en operation eller någon annan behandling.

Tekniken som Google använt för att bygga sin nya tjänst är grafikverktyget WebGL som kan visa 3D-modeller direkt i webbläsaren utan hjälp av några tilläggsprogram som Flash eller Java. Exempel på webbläsare som stöder denna teknik är vissa versioner av Google Chrome, Safari och Firefox.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt