Gnugga el från ett papper

2013-10-16 15:21  

Med material som ofta finns hemma kan man bygga en enkel elgenerator.

Disney Research har presenterat en "pappersgenerator" som kan alstra elektricitet.

Det räcker med att gnugga papperet så alstras tillräckligt med el för att exempelvis tända några lysdioder. Tanken är att generatorn ska kunna användas för att driva leksaker eller bladas in i en bok för att visa bilder på bildskärmar av så kallat e-papper. Utan att det krävs batterier eller andra strömkällor.

I en rapport och en video beskriver forskarna hur hur generatorn är konstruerad och efter de instruktionerna är det enkelt att tillverka den själv.

Allt som behövs är ett pappersark, teflonfilm, mylarfilm, vanlig tejp, ledande tejp och några elsladdar. När det monterats ihop räcker det med att knacka eller gnida papperet för att generera el.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/4WaUcXSfPTg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Disney

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer