Glitter som teleskopspegel

2015-04-16 12:34  
Teleskopspegel formad av mikroskopiskt glitter. Foto: Nasa

Mikroskopiska reflekterande partiklar kan användas som speglar i rymdteleskop.

Speglarna i rymdteleskop som Hubble är mycket dyra att både tillverka och skicka upp i rymden.

Men nu har forskare vid Nasa utvecklat en teknik som kan ersätta konventionella teleskopspeglar, skriver den amerikanska rymdmyndigheten.

Den nya typen av spegel består av mikroskopiska ljusreflekterande partiklar av exempelvis metallbelagd plast eller kvarts som formar ett moln av miljontals partiklar. Med laserbestrålning kan då partiklarna, som forskarna liknar vid glitter, manipuleras så att deras reflekterande ytor pekar åt samma håll och på så vis formar en spegel.

Att montera ihop spegeln kan göras på plats i rymden vilket gör att det blir mycket enklare och billigare att skicka upp den nya spegeln i rymden än att transportera en konventionell spegel till ett rymdteleskop.

Men glitterspegeln får en yta som inte alls är lika blank och slät som en vanlig spegel vilket leder till bildförvrängningar. Det hoppas forskarna kunna eliminera med hjälp av algoritmer som jämför olika bilder och rensar bort störningar och brus.

För att verifiera tekniken har forskarna byggt en liten spegel som reflekterar simulerat stjärnljus format av laserstrålar.

"Med hjälp av många exponeringar och mycket datorkraft fick forskarna fram en bild av stjärnorna med hjälp av glitterspegeln", skriver Nasa.

Nu planerar forskarna att sända upp ett litet teleskop med en glitterspegel som bara är några centimeter i diameter i rymden för att testa om tekniken fungerar i sin tänkta rätta miljö.

Jan Melin

Mer om: Rymdteleskop

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer