Glatt besked för bantande chokladälskare

2016-06-21 12:58  
Med en ny tillverkningsmetod kan chokladens fetthalt sänkas med 20 procent. Foto: All Over Press

Med en elektrisk metod kan fetthalten minskas i choklad.

Choklad kan innehålla över 50 procent fett. Ett skäl är att den smälta chokladen vid tillverkningen då blir tillräckligt lättflytande för att inte slamma igen rören där chokladmassan flyter fram.

Men nu har forskare vid Temple University i Philadelphia i USA utvecklat en elektrisk metod som kan minska fetthalten med upp till 20 procent, skriver universitetet.

Metoden bygger på så kallad elektroreologi där ett elektriskt fält som appliceras i den smälta chokladens flödesriktning minskar vätskans viskositet vilket gör att inte lika mycket fett behövs.

Vid sidan av att minska kalorihalten leder den nya tillverkningsmetoden till att chokladsmaken blir mer framträdande och helt enkelt gör chokladbiten godare, skriver universitetet.

Förhoppningen är att den patenterade metoden ska kunna användas industriellt inom ett år.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt