Glaset som snabbt blir ogenomskinligt

2016-08-17 16:38  
Glaset som snabbt ändrar genomskinlighet finns ännu bara i liten labbstorlek. Foto: MIT

En ny metod för att tona fönster är snabb och energisnål.

Flera företag och forskningsinstitutioner har utvecklat så kallade smarta fönster. Exempelvis svenska Chromogenics.

Det gemensamma för glasen i dessa fönster är att deras genomskinlighet kan regleras. Då kan de göras mörkare när solen skiner vilket bland annat kan sänka inomhustemperaturen och därmed spara energi som annars används för luftkonditionering.

Nu har en ny teknik för denna typ av glas presenterats av forskare vid Massachusetts Institute of Technology, MIT. Det som utmärker deras glas är att det mycket snabbt kan skifta mellan att vara genomskinligt och nästan helt svart. För detta skifte krävs en elektrisk spänning. Men i sina ”vilolägen” kräver fönstret ingen elektricitet, skriver MIT

Det som används är ett svampliknande material som kallas ”metal-organic framework”, MOF. Det leder både elektroner och joner mycket snabbt och har använts under lång tid för sin förmåga att lagra gaser i sin struktur. Men MIT-forskarna säger sig vara först med att använda MOF:s elektriska och optiska egenskaper.

Det nya glaset har hittills bara framställts i liten laboratorieskala men nu ska forskarna tillverka prototyper med en storlek omkring sex kvadratcentimeter som ska demonstreras för potentiella investerare och användas för en bedömning av tillverkningskostnader för fönsterstora glas.

Jan Melin

Mer om: Glas Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer