Glas starkt som stål

2015-11-02 15:31  
Här är den kemiska beteckningen för det nya glaset.

Japanska forskare har skapat ett glas som är nästan okrossbart.

I en rapport som publicerats av Nature beskriver forskare vid University of Tokyo hur de utvecklat ett glas som är nästan okrossbart och i det närmaste lika starkt som stål.

Det som ger glaset dess seghet är aluminiumoxid. När forskare tidigare försökt att blanda in stora mängder aluminiumoxid ledde det till att mixturen kristalliserades när glaset kom i kontakt med behållaren där det framställs. Så forskarna testade en metod som inte kräver någon behållare. De använde i stället en gas som sprutar ut de kemiska ingredienserna i luften där de syntetiseras ihop.

Resultatet blev ett transparent glas med utmärkta optiska egenskaper bestående av 50 procent aluminiumoxid vilket ger en elasticitetsmodul som kan mäta sig med stål och järn, skriver Gizmodo.

Forskarnas förhoppning är att det nya glaset ska finnas på marknaden inom fem år då det ska kunna användas som fönster i byggnader och fordon samt i bildskärmar för datorer, surfplattor och mobiler.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer