Glad-dräkt ska motverka rymd-depression

2018-03-05 12:26  
Foto: Florida Polytechnic University

Trängsel, överexponering av ljus och begränsade möjligheter till fysisk rörelse. Det är saker som kan påverka astronauters mentala hälsa. Nu håller man på att utveckla en ”glad-dräkt” som ska motverka negativa känslor.

Det är vid Florida Polytechnic University som man håller på att utveckla komponenter till nästa generations rymddräkter. Och förutom att dräkterna ska vara komfortabla och smidiga – tittar man även på funktioner som ska hålla astronauterna glada.

Enligt forskarna vid universitetet är depression ett stort problem i rymden. Otillräcklig träning, dålig sömn och för mycket ljus påverkar humöret negativt. Därför har man tagit fram en produkt som kallas för Smart Sensory Skin (S3).

Den nya tekniken ska kunna läsa av fysiska- och emotionella brister hos astronauterna via trådlösa sensorer. Om dräkten avgör att detta är fallet så kommer den svara genom att ”förbättra atmosfären” för att bättre passa individen. Det som kommer hända är att temperatur, ljusexponering, ljusfärg och syrenivåer justeras.

– Det är livsviktigt för astronauter att behålla sin mentala hälsa under uppdrag och för tillfället finns det inga aktiva realtidslösningar som hjälper till när de är stressade eller oroliga, säger Arman Sargolzaei, professor vid Florida Polytechnic University.

Läs mer: Nasas uppmaning till alla: ”Bygg våra raketskor”

Och tekniken behövs. Nasa anger att psykisk ohälsa är en av de största riskerna vid längre rymdresor.

”Risken för ’tre-fjärdedelssyndrom” finns, där moral och motivationen rasar när man kommit tre fjärdedelar av resan, detta oavsett hur långt ett uppdrag är. Ju mer begränsad och isolerade människor är, dess större sannolikhet är det att de utvecklar beteende- eller kognitiva störningar, samt mentala problem”.

Om produkten visar sig fungera tillfredsställande så kommer trådlösa sensorer att sys in i astronauternas kläder och dräkter. På så sätt kan läkare övervaka puls, blodtryck och de olika ledernas vinklar. I dagsläget finns det faktiskt teknik som kan göra det här, men den är otymplig. Nuvarande teknik är också passiv vilket innebär att datan först samlas in, sedan analyseras den – och därefter kan en läkare ge anvisningar till astronauten som själv får utföra förbättringsarbetet.

Florida Polytechnics aktiva teknik ska fungera effektivare och utan att distrahera.

– Tekniken kommer ge dem [astronauterna] omedelbar lättnad, säger Arman Sargolzaei.

Felix Björklund

Mer om: Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer