Glaciärer upptäckta nära Mars yta

2018-01-12 11:01  
Foto: Nasa / JPL / Malin Space Science Systems via TTTEMS

Enorma mängder is tycks ligga bara någon meter under marken på Mars – vilket kan underlätta en mänsklig utforskning av planeten.

Att det finns is på Mars är sedan tidigare klarlagt. Men inte att det tycks finnas så mycket, så nära ytan, som är så ren.

Forskare vid Arizona University, USA, har studerat klippbranter som uppstått genom erosion och som blottlägger skikten under planetens yta. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Underjordiska glaciärer som sträcker sig upp till 100 meter under ytan kan göra att framtida mänskliga exkursioner till den röda planeten får tillgång till vatten. Det kan till exempel kombineras med koldioxid för att skapa syre.

Läs mer: De slåss med Trump om att vara först på Mars

Att forskarna kan skärskåda isens skikt kan också leda till svar om hur klimatet tidigare har varit på Mars. Både europeiska ESA och amerikanska Nasa planerar att skicka farkoster som är utrustade med borrutrustning år 2020.

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer