Genombrottet: De har knäckt spindeltrådens gåta

2018-11-08 11:02  
Spindelnät. Foto: TT / AP Photo / Biswaranjan Rout

Hur silket som spindlar väver kan vara fem gånger starkare än en stålkabel i samma storlek är en gåta som länge har gäckat forskarna. Nu kan de ha hittat svaret.

– Vi förväntade oss att fibern skulle vara en enda massa. Men vi upptäckte att silket egentligen var en slags liten kabel, säger Hannes Schniepp vid Institutionen för tillämpad vetenskap på William & Mary i Virginia, skriver Daily Mail.

Forskarna har använt atomic force microscopy, ungefär atomkraftsmikroskopi, för att undersöka strukturen hos spindeltråden på molekylär nivå.

– Det visade sig att fibern är tillverkad av ett antal nanofiber. Varje nanofiber är en tunn tråd gjord av protein, mindre än en miljondels tum i diameter, säger Hannes Schniepp.

Styrkan sitter i varje enskild fiber

Varje tråd består av ungefär 2 500 nanofibrer som dessutom inte är flätade eller snodda som rep, utan ordnade parallellt. Bindningarna mellan nanofibrerna är relativt svaga - styrkan visade sig i stället ligga i längden på varje enskild fiber.

Läs mer: KTH-forskare utvecklar urstarkt biomaterial

Upptäckten kan innebära ett genombrott i strävan efter att tillverka lätt, syntetiskt siden som även är väldigt hållbart.

Angelica Söderberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer