Gemensam laddare för alla mobiler

2014-03-14 15:05  
EU-kommissionärerna Bridget Cosgrave och Antonio Tajani visade redan 2011 upp en enhetlig mobilladdare för Europa. Foto: Polaris Images/All Over Press

EU-parlamentet har bestämt att alla mobiler ska kunna använda samma laddare. Men bestämmelsen gäller eventuellt inte för kablar och kontakter.

Redan 2009 kom EU-kommissionen överens med europeiska tillverkare om en standardiserad laddare för alla mobiler. Men det dröjde ända till 13 mars 2014 innan EU-parlamentet med stor majoritet bestämde att en gemensam laddare ska utvecklas. Nu är tidsplanen att EU:s medlemsstater ska integrera bestämmelsen i sina lagar senast 2016. Sedan har tillverkarna ett år på sig att gå över till den nya laddaren.

Innan dess måste även EU:s ministerråd godkänna förslaget men enligt ett pressmeddelande från EU-parlamentet har ministerrådet redan gett underhandslöften om ett godkännande.

Ett av syftena med enhetsladdaren är att den enligt EU-parlamentet ska kunna minska berget av elskrot som årligen utökas med 51 000 ton.

Men det finns ett kryphål i den nya bestämmelsen. Den gäller bara för själva laddaren, inte kabeln till mobilen skriver irländska Independent.

- Många människor tror felaktigt att vi alla måste använda samma kontakter, säger Paul Meller som är informationsdirektör för Digital Europe som representerar Apple, Samsung och andra mobiltillverkare.

- Men det är inte alls det som lagstiftarna diskuterar. Harmoniseringen handlar bara om det som pluggas in i vägguttaget, kablarna till mobilerna ska kunna vara olika.

I pressmeddelandet från EU-parlamentet står det emellertid att EU-kommissionen nu ska bestämma exakt vilken typ av utrustning de kommande lagarna ska gälla för.

- Men jag har inte hört något som tyder på att kablarna ska inkluderas, vilket jag tycker är bra, säger Paul Meller till Independent.

Enligt Euractiv finns det 500 miljoner mobiler i Europa som använder 30 olika typer av laddare.

Jan Melin

Mer om: Mobilladdare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer