Gatlamporna hittar skytten

2015-10-27 11:35  
Mikrofoner i den internetuppkopplade gatubelysningen pejlar in ljudet från en skottlossning vars plats visas på polisens kartor. Foto: GE & SST

Mikrofoner i gatubelysningen pejlar in var skottlossning äger rum.

General Electric, GE, ska bygga in ljudsensorer i sin nya intelligenta gautbelysning som är en del av projektet Smart City. De ska användas för att lokalisera skottlossning till hjälp för polisen och räddningstjänsten att snabbt kunna rycka ut till en misstänkt brottsplats, skriver GE på sin webb.

Tekniken som heter Shotspotter är utvecklad av företaget SST och används av polisen i omkring 60 amerikanska där kartor i realtid visar var det skjuts, hur många skyttar som är inblandade och hur många skott som avlossats.

Men hittills har systemet varit beroende av de mikrofoner som placerats ut av Shotspotter och oftast bara täckt en mindre yta. När tekniken byggs in i GE:s lampor kan hela städer övervakas till ett lågt pris då infrastrukturen som behövs med internetkoppling redan är inbyggd i belysningsarmaturen.

Övriga sensorer i GE:s nya gatubelysning ska bland användas för att övervaka och registrera trafik, luftföroreningar och vädersituationen där San Diego blir en av de första städerna där tekniken ska användas.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt