Gåtan med vombaternas fyrkantiga bajs nu löst

2018-11-20 09:43  
Wombaten Otto som bor på ett zoo i Albuquerque. Foto: AP Photo/Susan Montoya Bryan/TT

Varför är vombaters bajskluttar fyrkantiga?

Frågan har kallats både förbryllande och ett av djurrikets största mysterier. Men nu hävdar forskare vid Georgias tekniska universitet i USA att de har hittat svaret.

De björnliknande pungdjuren, som förekommer i Australien, trycker ut ungefär 80-100 bajskuber varje natt. Avföringen används sedan som "byggstenar" för att kunna markera revir, och på så sätt öka den reproduktiva framgången.

Läs mer: Nu ska hästbajs värma våra bostäder

Ganska smart och smidigt – men hur är det ens möjligt att bajsa fyrkanter? Tja, det handlar inte om fyrkantiga stjärthål i alla fall.

I stället rör det sig om djurens matsmältningsprocess, skriver CNN. Det tar ungefär två veckor för vombaterna att smälta maten. Forskarna såg hur den ändrade substans, från mjuk till hårdare, när avföringen befann sig vid tarmens ände. På så sätt formas den till ungefär två centimeter långa och kubliknande kluttar.

Vombater är ungefär en meter långa, 25 centimeter höga och väger mellan 20 och 45 kilo.

Mer om: Djurliv Bajs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer