Gåtan bakom ”utomjordisk” mumie löst

2018-03-23 08:10  

Nu är gåtan bakom den mumifierade ”utomjordingen” i Atacamaöknen i Chile löst. Avancerade genanalyser har konstaterat vem Ata verkligen var.

Skelettflickan har med sin långsmala skalle, sneda ögonhålor, avsaknad av två par revben och märkliga benstruktur förbryllat världen och även utpekats som en mumifierad utomjording. Men fem års genetiska studier ger en annan bild, rapporterar CNN.

Fyndet gjordes i den lilla övergivna gruvstaden La Noria i Chile 2003. Från början antogs det vara mycket gammalt, men analyser 2012 visade att fyndet bara var cirka 40 år och möjligt att dna-testa.

Ett forskarlag vid universitetet i amerikanska Stanford konstaterade snart att skelettet var mänskligt. Benstrukturen tydde på ett barn på sex till åtta år, men avancerade genanalyser visade att det rör sig om ett flickfoster som åldrats i förtid på grund av en sällsynt sjukdom. Ata hade också mutationer i sju olika gener, vilket bland annat förklarar hennes längd 15 centimeter.

Miljögifter i omgivningen kan vara en del av förklaringen, tror forskarna.

– Vad vi vet har ingen gett en förklaring till alla dessa symptom hos en enda patient tidigare, säger doktor Atul Butte.

Kunskaperna från fallet Ata kan nu komma andra barn med sällsynta genetiska sjukdomar till nytta, hoppas forskarlaget.

Studien har publicerats i tidskriften Genome Research.

Mer om: Forskning DNA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer