Garmin lanserar sportkamera

2013-08-21 12:36  
Här är Elitemodellen av Garmins nya sportkamera VIRB. Foto: Garmin

En ny sportkamera har flera finesser som konkurrenterna saknar.

Garmin som är mest känt för sina gps-baserade navigationshjälpmedel ger sig nu in i sportkamerabranschen.

Den har vuxit lavinartat sedan Gopro lanserade sin HD Hero för tre år sedan. En modell som med sina uppföljare som Hero Black Edition idag dominerar marknaden och används av såväl privatpersoner som professionella filmare.

Den nya kameran från Garmin som börjar säljas i september heter VIRB och ska i USA kosta motsvarande 2 000 kronor.

Till skillnad mot Gopros kameror behövs inget extra skal för att göra den vattentålig. Men för dykare som vill gå på djupet finns ett sådant som extra tillbehör.

I grunden liknar Virb sina konkurrenter. Den filmar i olika upplösningar upp till 1080p HD, lagrar på microSD-kort, kan anslutas till TV och har en batteritid kring tre timmar vid största upplösning.

Virb har dessutom en bildskärm som mäter 1,4 tum och kan ta stillbilder på 16 megapixel samtidigt som den filmar. Kameran är även försedd med digital bildstabilisering och en linskorrektion som tar bort en del av "fish-eyekänslan" från det vidvinkliga objektivet.

Senare ska Garmin släppa en fjärrkontroll som kommunicerar med den trådlösa tekniken ANT+ som är inbyggd i kameran.

I det stora hela liknar alltså Virb många av sina konkurrenter. Men Garmin har även lanserat en modell med en del unika funktioner. Den heter VIRB Elite och kostar 650 kronor mer än grundversionen.

I den finns exempelvis gps, accelerometer och höjdmätare. De används bland annat för funktionen "Ski profile". Då kan man ställa in kameran så den bara filmar när man åker utför men slutar filma då man står stilla eller åker uppför i liften. Det löser problemet med att det är lätt att glömma om kameran filmar eller ej när den är placerad på exempelvis en hjälm.

Elitemodellen är även försedd med wifi som gör att den kan anslutas trådlöst till en dator eller mobiltelefon via appar för iOs och Android. Då kan mobilen användas som fjärrkontroll och extern bildskärm.

Via ANT+ kan även olika typer av sensorer kopplas till kameran. Exempel är termometer, cykeldator och pulsmätare. Om man vill kan data från dessa och gps-mottagaren bäddas in i videon.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/F6CGI3XkAiQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer