Galna idén: Flytande fängelse i papp

2017-04-25 14:06  

”Panama Papers Jail” är en självförsörjande anstalt för framtiden. Men det mest uppseendeväckande är att cellerna är gjorda i papp.

Skeppsdesign är väldigt konservativ konst. Men bara för att man har ett ganska begränsat grundkoncept att förhålla sig till behöver man inte stagnera när det kommer till användningsområde. Det har de båda franska arkitekterna, Axel de Stampa och Sylvain Macaux, från Ecole d’Architecture de Paris-Belleville, tagit fasta på.

Tillsammans driver de projektet ”1week 1project” där de varje vecka presenterar ett nytt arbete. En av dessa är konceptet de kallar ”Panama Papers Jail”.

Precis som namnet antyder är det ett fängelse, men samtidigt är det något mer: Fängelset, eller snarare fång-skeppet är ett ombyggt fraktfartyg och tänkt för alla namngivna personer i finansskandalen kallad för Panamadokumenten.

Fartyget är helt självförsörjande och tänkt att cirkulera i vattnen utanför Panamas kust. Men det häftigaste är dess gigantiska segel. Skeppet har två segel, vardera uppdelat i fyra segment och totalt på 100 x 350 meter. De är även byggda helt i papper.

Vidare så består seglen av celler – och det är alltså här som skattesmitarna ska sitta. Varje cell är på nio kvadratmeter och har en öppen sida ut mot havet. Totalt ska det finnas plats för 3 300 fångar.

Varför seglen/cellerna är byggda i papper – och hur det är löst rent tekniskt är inget de båda fransoserna specificerar. Det finns inte heller någon information hur de klarar väder och vind

I övrigt har skeppet fält för egen matproduktion samt sportanläggning för att fångarna ska kunna rastas ordentligt. Under däck finns det lagerutrymmen samt vattenreningsanläggning.

Panama Papers Jail är, och lär förbli, ett roligt koncept, trots att skandalen visat på ingående brottslighet samt att brottsundersökning fortfarande pågår – är det inte troligt att de namngivna kommer hamna i pappersceller

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Mer om: Fartyg Papper

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer