Fysikerns teori: Så här ser utomjordingar ut

2018-02-26 15:37  
Ögon, tummar och ett språk. Det är tre grundläggande funktioner utomjordingar måste ha för att utvecklas, enligt fysikern Machio Kaku. Foto: IBL

Fysikern Michio Kaku har listat tre kritiska punkter för vad som krävs för att utveckla intelligent liv i rymden.

Med hjälp av filmer och tv-serier har vi fått god hjälp att bygga oss mentala bilder på hur utomjordingar skulle kunna se ut om vi stöter på en. Tråkigt nog bygger dessa på väldigt lite forskning, egentligen ingen alls.

Forskare som söker efter utomjordiskt liv vet nödvändigtvis inte vad de letar efter. Men baserat på vad vi har lärt oss om människans uppkomst så finns det en handfull saker att beakta, som naturen lärt oss är nödvändiga för att främja och lyfta en civilisation. Den amerikanska teorifysikern, specialiserad i strängteorin, Michio Kaku försöker i boken ”The Future och Humanity” att svara på den kniviga frågan: hur ser utomjordingar ut?

Han har konsulterat exobiologiska experter och teoretiker som specialiserat sig på hypotetiska livsformer ute i rymden i avlägsna världar som skiljer sig mycket från livet på Jorden.

Med den kunskapen har Kaku tagit fram en lista på kriterier som alla intelligenta utomjordingar behöver för att kunna nå, eller överträffa människans nivåer.

Ögon. Två ögon som lyckas fokusera på ett enda objekt är något som ofta associeras med rovdjur på vår planet. Bytesdjuren har i sin tur ofta ett öga på vardera sida om huvudet, vilket gör att de lättare kan upptäcka faror och därmed fly snabbare. Den typen av syn är däremot värdelös när det kommer till jakt. Kaku hävdar att de flesta, om inte alla, intelligenta varelser har tagit sig fram som jägare snarare än som jagade.

Tummar. Forskare har länge trott att utvecklingen som ledde till två motsatta tummar var en enorm faktor i primatuppkomsten. Ett sätt att gripa föremål och som möjliggör utformning av verktyg. Det anses vara ett av de första tecknen på intelligens som vi känner den. Det är enligt Kaku rimligt att utomjordingar har gått en liknande väg.

Språk. Den här är lite klurigare eftersom den är så ospecifik. Nyckeln ligger inte bara i att kunna kommunicera här och nu. Många djur har den förmågan, göra sig förstådda med vokalkommunikation som kan betraktas som ett språk. Nyckeln ligger snarare i att kunna vidarebefordra information över generationer. Det möjliggör en ackumulering av kunskap över längre perioder och ger på så sätt nya medlemmar av en art chansen att expandera och ”stå på axlarna” hos dem som var före dem, menar Kaku.

Som New York Post skriver så påminner de här tre punkterna väldigt mycket om funktioner som byggt människan, vilket kanske är rimligt? Men det finns också stort utrymme för variation här. Om allt utomjordingar behöver för att utvecklas är ett par ögon, något att gripa med och ett språk, så finns det egentligen ingenting som säger hur deras kroppar kommer att vara utformade.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer