Fusksäkert Monopolspel

2011-02-10 11:51  
Med en kamera och infrarött ljus övervakar tornet Monopolspelet.

Från ett torn som sänder infrarött ljus övervakas spelplanen i Monopol och avslöjar fuskarna.

Likt Saurons röda öga som håller koll på världen i ”Sagan om ringen” kontrolleras spelplanen i Monopol från ett torn med infrarött ljus.

Den nya versionen av Monopol med det vakande ögat har döpts till Monopoly Live och ska börja säljas av leksaksföretaget Hasbro senare i år, enligt New York Times.

I det 25 cm höga tornet finns en kamera som läser av det infraröda ljuset som reflekteras av spelpjäserna. Då går det inte att fuska med hur många steg man flyttar sin pjäs efter ett tärningsslag som nu blivit elektroniskt. Dölj pjäsens reflektor så ”kastar” tornet en virtuell tärning komplett med ett ljud som simulerar en tärnings rullande.

Det smarta tornet håller även koll på pengaflödet i spelet och räknar automatiskt ut räntor och hyreskostnader.

En ytterligare nyhet är att plötsligt kan ett hästlopp, en auktion eller en ny bensinskatt annonseras från tornet. Spelarna har även möjlighet att betala lite extra för att göra sina egendomar mer miljövänliga.

– Det som försvinner är konflikterna mellan spelarna. Tornet gör aldrig något misstag, säger Hasbros spelutvecklare Leif Askeland till New York Times.

I USA blir priset för det nya spelet omkring 325 kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer