Fuglesang fixade<br></br>sin egen satellit

2006-12-13 08:44  

Christer Fuglesang är hela Sveriges hjälte i dag efter den lyckade "rymdpromenaden" i natt för att utföra byggnadsarbeten på den internationella rymdstationen ISS. Men en tillsats till den elektriska bultdragaren försvann ut i rymden.

Efter drygt sex och en halv timmes monteringsjobb på utsidan av den internationella rymdstationen ISS kunde Christer Fuglesang ta sig tillbaka till rymdfärjan Discovery för åtta timmars drömlös sömn.

- Den här rymdpromenaden är den mest häftiga jag någonsin gjort. Jag hoppas att andra följer efter mig och kommer upp här också så småningom och hjälper till att bygga månbasen bland annat, sade Christer Fuglesang på svenska innan han klev in genom luftslussen på Discovery.


Christer Fuglesangs och hans amerikanske kollega Bob Curbeam monterade en ny ställning - fackverk/trossbotten - för att kunna montera solpaneler på kortsidan av rymdstationen enligt de ursprungliga ritningarna.

Aldrig tidigare har någon "rymdarbetare" varit så långt bort från luftslussen som Fuglesang och Curbeam.

Enligt Sveriges Radios korrespondent Thomas Nordegren, på plats hos Nasa i Houston, låg de två astronauterna före tidsschemat och Christer Fuglesang ville därför passa på att återvända till arbetsplatsen och ta bort några säkringsbultar.

Då skedde det enda misstaget. Han tappade bultdragarens förlängningsdel i rymden. Allting annat än förlängningsdelarna och tillsatserna till bultverktyget var säkrat med linor och vajrar.

Där kommer den förmodligen att sväva omkring och så småningom kanske få ett namn. Varför inte Fuglesang 061213!

Nasas skruvdragare

Så här ser den Nasautprovade skruvdragare som Christer Fuglesang och hans kolleger använder vid arbetena på rymdstationen. Den bit som Fuglesang tappade var en liten förlängningsdel till de utbytbara verktygshuvudena.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer