Frivilliga tolkar Marsbilder

2013-01-09 15:01  

Nu kan alla som vill bli rymdforskare. I ett projekt söks ett stort antal frivilliga som ska leta upp underliga formationer på miljontals bilder från Mars sydpol.

Och många vill vara med. Sedan starten av projektet Planet Four i måndags har nära 9 000 deltagare runt om i världen anslutit sig för att granska bilder, och 300 000 bilder redan gåtts igenom och blivit klassificerade. Antalet ökar hela tiden.

Men mycket arbete återstår. Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Obiter (MRO) har sedan 2006 tagit flera miljoner högupplösta bilder av Mars yta. På bilderna har forskare fått syn på formationer som bildas när gas bryter igenom den torris (koldioxidis) som täcker Mars sydpol under delar av året.

Gaseruptionerna för med sig stoft från marken, som sprids ut ovanpå isen. På bilderna ser man att de kan vara formade som en solfjäder eller en som en rundare fläck, beroende på vindstyrka och vindriktning.

Efter en tid bildas tunna kanaler kring gasutbrottet, som på bilderna syns som tunna trådar - forskarna kallar dem spindlar.

Men formationerna behöver markeras och klassificeras. Det är här projektet Planet Four kommer in i bilden. Deltagarna använder ett enkelt ritprogram på planetfour.org och markerar stoftformerna.

Människor är bättre än datorer på att upptäcka formationer och variationer, menar forskarna bakom projektet, som kommer från olika universitet i Europa och USA. Förhoppningen är också att hitta helt oväntade saker.

-Vi vill att folk ska gå igenom bilder från Mars yta. Det här är ett område som aldrig har utforskats i detalj tidigare, ingen har någonsin sett bilder som kommer så nära, så vi vet inte vad som kan finnas där. Det här är en plats väldigt olik jorden, säger Chris Lintott, astrofysiker vid Oxforduniversitetet, till BBC.

Granskningarna ska användas för att kartlägga klimat och väder på Mars. Formerna kan ge indikationer på väder- och vindförhållanden på planeten, och forskare hoppas kunna ta fram väderkartor för Mars från de år bilderna är tagna.

Planet Four är ett av flera projekt som drivs av Zooniverse, en webbsajt som arbetar med citizen science, forskning med hjälp av allmänheten. Det är en form av crowdsourcing där ett stort antal människor behövs för att gå igenom bilder eller uppgifter.

Bland annat har deltagare hos Zooniverse gått igenom 16 miljoner bilder tagna av Keplerteleskopet för att hitta nya planeter i projektet Planet Hunters. I ett annat projekt kan man hjälpa till att gå igenom loggböcker från amerikanska fartyg från mitten av 1800-talet och framåt och registrera väderobservationer. Det finns också forskning som handlar om att identifiera valars läte och klassificiera cellprover med cancerceller.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer