”Frimärket” som renar vatten

2016-08-16 12:31  
Vattenrenaren består av molybdendisulfid och koppar som i solljus producerar bakteriedödande väteperoxid. Foto: Stanfor University

En frimärksstor nanostruktur kan men hjälp av solljus avlägsna bakterier från dricksvatten.

Ett sätt att rena dricksvatten i utvecklingsländer är att ställa en flaska i solen. På mellan sex och 48 timmar kan då solens uv-strålar ta död på bakterierna.

En annan bättre metod är att koka vattnet. Men det kräver energi och solbestrålningen tar lång tid och klarar bara mindre kvantiteter.

Men nu har forskare vid Stanford University och SLAC National Accelerator Laboratory i USA utvecklat en ny metod för vattenrening. En frimärksstor nanostruktur sänks ner i en vattenbehållare som efter 20 minuter i solen blivit av med 99,999 procent av bakterierna som tillförts i koncentrationen en miljon bakterier per milliliter vatten, skriver Stanford.

”Frimärket” har ett några atomer tjockt lager av billigt molybdendisulfid som bland annat används som ett fast smörjmedel i industriella tillämpningar. När det blir solbelyst lämnar materialets elektroner sina normala platser vilka ihop med de efterlämnade ”hålen” möjliggör kemiska reaktioner. Tillsamman med en kopparbeläggning vilken fungerar som en katalysator produceras då oxidanter som väteperoxid vilka tar död på bakterierna i det omgivande vattnet.

Hittills har forskarna testat tre olika bakterietyper men de tror att metoden fungerar för ett brett spektrum av mikroorganismer inklusive virus. Däremot kan metoden inte avlägsna förorenande kemikalier, skriver Stanford.

Jan Melin

Mer om: Vattenrening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer