Populärteknik

Från Tensta till Tahiti

Han var Linnés yngste apostel, och skickades redan som sjuttonåring ut i världen för att hämta hem okända växter. Hans resor gjorde honom snart till oförsonlig fiende till slavhandeln och slaveriet i Afrika. Pär Wästberg har skrivit en biografisk roman om Anders Sparrman.

Publicerad

Han hette Anders Sparrman och var prästson från Tensta i Norduppland. Redan som fjortonåring skickades han till universitetet i Uppsala för att utbildas i medicin och naturkunskap under självaste professor Carl von Linné. Antingen hade han ett extremt gott läshuvud, eller också var dåtidens kurser inte särskilt krävande. Efter tre års studier ansågs hans akademiska grundutbildning klar, och sjutton år gammal sändes han med en ostindiefarare till Kina för att samla växter åt Linné. Biljetten fick han betala själv genom att tjänstgöra som läkare och fältskär på fartyget. Resan till Kanton och tillbaka tog två år.

Hans arbete och uppförande tycks ha fallit Linné på läppen, för något år senare skickades han åter ut. Denna gång till Sydafrika.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här