Från elbilar till jätteskärmar – Här är nyheterna från CES 2022 du inte får missa

2022-01-07 13:03  
Foto: Sony/Asus/LG

Sony lanserar elbilsbolag, Volvo börjar sälja självkörande bilar och en fjärrkontroll som laddar via wifi. Här är 10 av de mest intressanta nyheterna från CES 2022 i Las Vegas.

1. Sony slår sig in på elbilsmarknaden

Här är Sonys elbilar – prototyperna Vision-2 02 och Vision-S Ev. Foto: Press
 

För ganska exakt två år sedan överraskade Sony världen genom att visa upp en eldriven konceptbil under teknikmässan CES i Las Vegas. Vid öppningen av årets upplaga av CES slog Sony på stora pr-trumman och visade upp inte mindre än två elbilsmodeller under ett påkostat pr-jippo.

Men den stora överraskningen under presskonferensen var att Sony också startar ett nytt dotterbolag, Sony Mobility. Verksamheten ska dra igång under våren 2022, med ambitionen att testa möjligheten att ge sig in den snabbväxande marknaden för elbilar.

Läs mer: Sony storsatsar på elbilar – med suv och nya bolaget Sony Mobility

2. Volvo börjar sälja självkörande elbilar

En gammal konceptbild som visar en självkörande Volvo. Foto: Volvo Cars
 

Volvo Cars har pratat om självkörande bilar sedan 2013. I år blir de verklighet. Under året kommer tillverkaren att börja sälja den eldrivna uppföljaren till XC90 med en tilläggstjänst som kallas för Ride Pilot. Den erbjuder vad som beskrivs som ”oövervakad körning”. Till en början är det dock bara kunder i Kalifornien som kan utnyttja tjänsten.

Samtidigt meddelade Volvo att de blir först ut med att lansera ett par nya, efterlängtade funktioner från Googles infotainmentsystem: Youtube-stöd och integration med smarta hem.

Läs mer: Nu ska Volvo Cars börja sälja självkörande bilar

3. Elbilen som kör 100 mil på en laddning

Mercedes-Benz Vision EQXX Foto: Mercedes-Benz
 

Med en verkningsgrad om 95 procent från batteri till hjul ska Mercedes elbil Vision EQXX möjliggöra en resa mellan Stockholm och Berlin utan laddstopp. Konceptbilen uppges ha en räckvidd på 100 mil från enbart ett 100 kWh batteri, vilket alltså skulle innebära att de lyckats pressa energiförbrukningen till under 1 kWh/mil, ungefär hälften av vad man brukar räkna med en elbil förbrukar.

Läs mer: 100 mil på en laddning – Mercedes nya elbil är imponerande effektiv

4. Ögonspårning i nya Playstation VR2

En rendering visar en prototyp på Sonys nya handkontroller för virtual reality. Foto: Sony
 

Efter dryga fem år det dags för Sony att släppa ett nytt vr-headset. PSVR2 till Playstation 5 har 4k-upplösning, 110 graders synfält och inbyggd ögonspårning. Det lanseras senare i år med ett par handkontroller med haptisk feedback och det exklusiva spelet Horizon Call of the Mountain, en spinoff på storspelet Horizon Zero Dawn.

Läs mer: Sony visar Playstation VR 2 med ögonspårning

5. Bilen som kan byta färg

Foto: BMW
 

BMW har visat upp en ny konceptbild som kan byta färg efter ägarens önskemål. Bilen ytskickt innehåller e-ink, samma teknik som finns i exempelvis läsplattor. Bilens yta kan gå från vitt till svart och i olika grå nyanser däremellan. Nyttan är inte enbart kosmetisk, BMW menar att det finns energi att spara genom att köra en vit bil i varmt och soligt väder, och en svart i kallt väder för att bättre absorbera eller reflektera solljus.

6. Fjärrkontrollen laddar batterierna via wifi

Samsungs ECO Remote utnyttjar så kallad "radio frequency harvesting". Foto: Samsung
 

Glöm AAA-batterierna. Samsungs Eco Remote har solceller som tar vara på rummets belysning. Nu kan fjärrkontrollen även ladda batteriet med radiovågor från din router.

Läs mer: Radiovågor från routern laddar tv:ns fjärrkontroll

7. Routern som flyttar sina egna antenner

På CES brukar nätverksutrustningen få leva ett undanskymt liv, bortblåsta av alla coola bilkoncept, jättelika tv-apparater och andra hajpade prylar. Men TP-Link har lyckats nå igenom bruset med sin Archer AXE200 Omni, en router som automatiskt justerar sina antenner för att hitta den bästa tänkbara täckningen för anslutna enheter.

8. Monster-tv på 97 tum stjäl rampljuset

LG:s nya oled-jätte G2. Foto: Press
 

En pjäs som har fått många att höja på ögonbrynen är LG:s nya tv-modell G2. Inte konstigt – med tanke på att den största modellen av G2 mäter hela 97 tum. Upplösningen på den nya oled-bjässen ligger dock enbart på 4K. Det kan jämföras med LG:s tidigare 88 tumsmodell, som stoltserar med 8K-upplösning.

Läs mer: Här är LG:s nya oled-bjässe – dock "bara" 4k

9. Asus vilda, vikbara 17-tumsplatta

Foto: Asus
 

Är det en dator? En surfplatta? Världens största vikbara mobil? Ingen vet. Asus har visat upp sin Zenbook 17 Fold, en 17-tummare till surfplatta som går att vika på mitten och kan förvandlas till en laptop om du lägger till ett tangentbord. Häftigt? Ja. Praktiskt? Eh.

10. Årets soffpotatis? LG:s tv-fåtölj är det slappaste vi sett

LG:s ”media chair”. Foto: LG

Det är förmodligen tur att det bara rör sig om ett koncept. Och att även om den varit en kommersiell produkt med en prislapp så hade ytterst få haft råd med den. För risken är förstås att man med LG Displays ”media chair” aldrig velat resa sig igen.

Läs mer: LG:s tv-fåtölj är glada nyheter för alla soffpotatisar

Simon Campanello

Mer om: CES Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer