Framtidens stora it-hot är snart här

2017-08-28 15:29  
Foto: Jvphoto / Alamy

Cyberattacker med hjälp av ai kan snart bli verklighet, hävdar it-säkerhetsexperter i en undersökning.

Nästa stora cyberattack kan komma med hjälp av artificiell intelligens. Det kan dessutom hända snart. Det fastslogs i en undersökning om internetsäkerhet nyligen. 62 personer med god kännedom inom it-säkerhet sade sig tro att en sådan attack kan ske inom 12 månader, skriver The Conversation.

Det kommer däremot inte att innebära att robotar går loss och tar över världen. Men ai-system kan användas för att göra redan befintliga internetbrott mer effektiva och kraftfulla, som till exempel att lägga beslag på någons identitet eller stjäla lösenord.

Det kanske inte låter så allvarligt, men det kan definitivt vara skadligt nog. Folk förlorar pengar, det kan få människor att må dåligt och personer kan i förlängningen komma till skada.

Större attacker skulle även kunna innefatta att sjukhus förlorar sin elektricitet eller till och med slå mot nationers säkerhet.

Till skillnad från filmer skulle alltså inte datorer vända sig mot människan och gå till attack. Utan människan måste fortfarande vara den drivande kraften och skapa en attack.

Men med hjälp av ett ai-system skulle attackerna bli mycket snabbare, kraftfullare och mer effektiva.

Automatiska attackerar har förvisso existerat länge. Men de som vi sett fram till i dag kan inte ge samma skada som en potentiell ai-attack.

En ai kan hjälpa människor att anpassa sina attacker. En "svärdfiskattack" kräver att angripare har personuppgifter om potentiella mål, detaljer som var de har sina bankkonton eller vilket sjukförsäkringsbolag de använder. Ai-system kan då hjälpa till att samla in, organisera och bearbeta stora databaser och sedan koppla ihop de identifierande uppgifterna. Detta gör denna typ av attacker enklare och betydligt snabbare att utföra.

Och detta är alltså vad it-säkerhetsexperter ser kan komma att ske inom ett år.

Hur man skulle försvara sig mot en sådan här snabb attack är svårt att säga. Men förmodligen skulle även de som "försvarar" behöva utveckla system med hjälp av ai som tidigt kan identifiera och avvärja dessa snabba och kraftfulla attacker.

 

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt