Fota i nästan totalt mörker

2014-09-03 13:15  

Nu är det möjligt att fotografera där det knappast finns något ljus.

För att kunna fotografera med en vanlig kamera måste tiotusentals fotoner träffa var och en av pixlarna i bildsensorn. Även infraröda kameror för nattfotografering kräver en stort antal fotoner om det ska bli någon bild.

Men nu har forskare vid University of Glasgow i Skottland och några institutioner i USA och Kanada  lyckats ta bilder i omgivningar som är i det närmaste kolsvarta. Det räcker med att bara en enda foton träffar en av bildsensorns pixlar för att den ska reagera.

Det beskriver de i rapporten "Imaging with a small number of photons" som  publicerats på sajten Arxiv.

En kamera med den prestandan skulle bland annat komma till nytta i biologisk forskning där även mycket små mängder ljus kan förstöra ett objekt som ska avbildas.

Metoden som forskarna använder är en kombination av två nyligen upptäckta fototekniker.

Den ena handlar om att bestämma exakt tid när en foton når kameran. Tekniken kallas "heralded imaging" där man skapar så kallade sammanflätade (entangled) par av fotoner där den ena agerar som trigger och annonserar den andra fotonens ankomst till sensorn och då används för att skapa fotografiet.

En fördel med den tekniken är att sensorn bara aktiveras i exakt det ögonblick fotonen anländer vilket gör att bakgrundsbrus nästan helt kan elimineras.

I den andra tekniken använder man statistiska metoder som gör att man skapa en bild även om bara data för en del av bilden är känd.

Genom att kombinera de två metoderna har forskarna bland annat avbildat en vinge från en geting i en bild som mäter 300 x 300 bildpunkter. Den skapades av 40 419 fotoner vilket motsvarar 0,45 fotoner per pixel.

Jan Melin

Mer om: Fototeknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer