Fota bättre i mörker

2013-02-06 15:35  

Med en ny teknik kan digitalkameran ge bättre bilder i svag belysning.

Forskare vid Panasonic har utvecklat en kamerateknik som bara kräver ungefär hälften så mycket ljus för samma bildkvalitet jämfört med dagens kameror.

Nästan alla digitalkameror har idag ett så kallat Bayerfilter. Det sitter framför bildsensorn och består av små genomskinliga plattor i färgerna rött, blått och grönt. De släpper bara igenom sina respektive färger och kan då skapa en färgbild trots att bildsensorn är "svart-vit".

Tyvärr dämpar dessa färgfilter ljusinflödet med upp till 70 procent innan det når sensorn.

Men nu har forskarna utvecklat vad de kallar en "micro color splitter" som ersätter Bayerfiltret. Det bryter ljuset i olika våglängder som skickas ut åt olika håll och detekteras av bildsensorerna som då kan skapa färgbilder.

Fördelen med dessa "färguppdelare" är att de släpper igenom allt ljus. Enligt forskarna fångar sensorerna upp 1,85 gånger mer ljus än när Bayerfilter används.

Panasonic skriver att färguppdelarna är tillverkade av oorganiskt material i konventionell utrustning för produktion av halvledare. Tekniken är även oberoende av vilken typ av bildsensorer som används och passar alltså för både CMOS- och CCD-sensorer.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer