Första tunneln under vatten mellan två världsdelar

2013-10-29 09:54  
Den 1,4 km långa tunneln går 50 meter under havsbotten på Bosporen i Istanbul.

Idag invigs en järnvägstunnel i Istanbul som förbinder Europa och Asien.

Rakt igenom Istanbul går gränsen mellan Europa och Asien. De två delarna av staden åtskiljs av Bosporen. 1973 invigdes den första bron över sundet som förbinder Svarta havet med Medelhavet.

Idag 29 oktober är det dags för en ny invigning. Då öppnas Marmaratunneln under Bosporen och blir med det den första tunneln under vatten som förbinder två kontinenter, skriver Euronews.

Hela tunneln som ska trafikeras av tåg är 13,6 km lång varav 1,4 km går under vatten 50 meter under havsbotten. Projektet inleddes 2004 med en planerad invigning 2009. Men betydande arkeologiska fynd försenade bygget.

Tunneln är ett gemensamt Japanskt och Turkiskt projekt där Japan har investerat en fjärdedel av totalkostnaden på motsvarande 26 miljarder kronor.

När trafiken kommit igång ska tunneln som mest trafikeras av 30 tåg i timmen med en total kapacitet av 1,5 miljoner passagerare per dag. På sikt ska tunneln bli en del av en planerad ny internationell järnvägslinje mellan Europa och Asien.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer