Första racingserien utan förare

2015-11-30 13:21  
Roborace blir första globala racingserien med förarlösa eldrivna formelbilar. Foto: FIA

Nästa år körs en racingserie igång med förarlösa eldrivna bilar.

Det internationella bilsportförbundet FIA ska dra igång racingserien Roborace för självkörande förarlösa eldrivna formelbilar. Planen är att första tävlingarna ska köras om ett år på samma banor och samma dagar som Formel E- mästerskapet avgörs, skriver Formula E på sin sajt.

Serien ska bestå av tio stall med vardera två bilar som alla byggs av företaget Kinetic i samarbete med FIA.

Utmaningen för tävlingsstallen blir att utveckla de bästa algoritmerna och systemen för artificiell intelligens, AI, som ska guida bilarna under de timslånga loppen där maxhastigheten blir omkring 300 km/h vilket ska göra dem till världens snabbaste självkörande bilar, skriver The Verge.

Än så länge har inga stall formerats men initiativtagarna hoppas på deltagande från exempelvis Google, Uber, Continental och Bosch, skriver Wired.

- Några av dessa företag är mer äventyrslystna än andra som bara vill använda förarlösa system för parkering. Men för dem som vill visa vad deras system förmår under extrema förhållanden är det här platsen för dem, säger Formula E:s vd Alejandro Agag till Wired.

Mer information och tillkännagivanden om stall och tekniken som ska användas utlovas av FIA till början av nästa år.

Jan Melin

Mer om: Racing Formel E

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer