Första mobilen med värmekamera

2016-02-18 14:22  
Mobilens värmekamera kan exempelvis hitta dålig värmeisolering i byggnader och fotografera i mörker. Foto: Catphones

En brittisk tillverkare har lanserat en mobil med inbyggd IR-kamera.

Det brittiska företaget Bullit Group säger sig vara först med en mobil försedd med en inbyggd värmekamera. Den heter Cat S60 och ska enligt ett pressmeddelande börja säljas senare i år för motsvarande 6 100 kronor.

IR-sensorn från Flir har 80 x 60 pixlar vars bilder bakas ihop med bilderna från mobilens optiska kameror på 13 respektive fem megapixel och visar då temperaturen i motivet.

Målgruppen är främst proffs som byggare, elektriker och rörmokare som då kan hitta värmeläckage i hus och vattensystem eller överhettade elinstallationer.

Men även brandbekämpare kan ha nytta av att kunna hitta brinnande områden och människor i rökfyllda hus.

Bullit hoppas även att mobilen kan locka privatpersoner som då själva kan hitta dåligt isolerade väggar i sin bostad, kolla temperaturen på den grillade hamburgaren eller leta efter en bortsprungen hund i nattmörkret.

För att motstå tuff behandling klarar Cat S60 fall från 1,8 meter och är vattentät ner till fem meters djup i en timma vilket gör att den kan användas som undervattenskamera.

Bildskärmen mäter 4,7 tum, processorn är en Snapdragon 610 Octa-core, arbetsminnet 3 GB och batteriet har en lagringskapacitet på 3,8 Ah.

Jan Melin

Mer om: Värmekamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer