Första kinesiskan nu i rymden

2012-06-18 14:23  

Är det asiaternas tur att bli världsledande inom rymdfart? Kineserna säger att de ska placera människor på månen före 2020 och på Mars före 2030. Även Indien och Japan har stora rymdambitioner.

I lördags lyfte rymdskeppet Shenzou-9 med en raket av typen Långa Marschen 2F från rymdbasen Jiuquan i Gobi­öknen. Detta för att ta en kvinnlig och två manliga ”taikonaut” till den kinesiska rymdstationsmodulen Tiangong-1 – ”Det himmelska palatset”– som sändes upp i september 2011.

Stridspiloten Liu Yang blev den första kinesiskan i rymden. Två av de tre taikonauterna ska gå ombord på Himmelska palatset medan den tredje håller ställningarna i rymdkapseln.

Detta är fjärde gången kineserna sänder upp människor i rymden. Tiangong-1 kommer att skrotas 2013 efter att ytterligare en dockning har genomförts. Därefter ska en permanent rymdstation byggas.

Kaianders Sempler

Mer om: Rymd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer