Första jordliknande exoplaneten hittad

2009-09-17 12:55  

Den första planeten i ett främmande solsystem som består av sten och liknar jorden har nu hittats.

Det stora målet för de astronomer som letar efter planeter i främmande solsystem är att hitta en som liknar jorden och har förutsättningar för liv.

Nu har man nått halvvägs i den meningen att första planeten som består av sten har upptäckts. De så kallade exoplaneter som tidigare har hittats har varit stora gasklot utan någon fast yta.

Planeten som nu hittats på 500 ljusårs avstånd har döpts till Corot-7b och upptäcktes 2008. Men det är först nu som ett forskarlag bestående av 42 vetenskapsmän från 17 institutioner runt om i världen blivit färdiga med sina beräkningar av planetens storlek, massa och densitet. Den är omkring 4,7 gram per kubikcentimeter vilket visar att den består av sten, skriver Msnbc.

Men trots den jordlika sammansättningen finns inga förutsättningar för liv på Corot-7b.

– Den ligger så nära sin stjärna att planeten liknar Dantes Inferno med en temperatur på 2000 grader Celsius på framsidan och minus 200 grader på baksidan, säger projektledaren Didier Queloz, vid Geneva Observatory i Schweiz, till CNN.

Vid sidan av att ha en sammansättning som liknar jordens är även storleken i samma härad med en omkrets ungefär dubbelt så stor som vår egen planet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer