Första helt soldrivna flygplatsen

2015-08-20 11:59  
46 150 solpaneler ger 12 MW till den indiska flygplatsen Cochin International Airport. Foto: Cochin International Airport

En internationell flygplats i Indien får all energi från solceller.

Cochins internationella flygplats i den indiska delstaten Kerala är den första i världen som får all elektricitet från solpaneler, skriver flygplatsen i ett pressmeddelande.

Anläggningen som invigdes 18 augusti är på 12 MW som genereras av 46 150 solpaneler som täcker en yta på 182 000 kvadratmeter i anslutning till flygplatsen.

Den totala installerade solkraftseffekten i Indien är omkring fyra gigawatt och nu uppmanar indiska myndigheter andra flygplatser att följa initiativet från Kerala.

Sedan tidigare har flygplatsen haft en hel del solceller, ungefär 1 MW, utplacerade på taket på hangarer och ankomsthall.

Bosch har ansvarat för det stora solcellparkssprojektet, som använder solcellsmoduler på 265 W från den stora kinesiska tillverkaren Renesola. ABB har levererat växelrikare till anläggningen. Flygplatsen har ett avtal med kraftbolaget KSEB, som tar emot överskottet på dagen och låter flygplatsen "köpa tillbaks" sitt överskott på natten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer